icon-search
icon-search

CADANGAN CARA PEMAKANAN MADU QUAD

CADANGAN CARA PEMAKANAN MADU QUAD

CARA PEMAKANAN MADU TERBAIK (SEKADAR CADANGAN)

Ada orang minum Madu, tapi dia tak merasakan apa-apa perubahan dalam dirinya~

Sehingga dia pun tak lagi amalkan sunnah minum Madu.

Padahal Firaun terkenal sebagai Raja yang tidak pernah sakit. Antara amalan Firaun adalah Madu. Zaman itu orang boleh membayar cukai dengan Madu.

Setelah kedatangan Islam, Allah menekankan secara jelas dan terperinci dalam Al-Quran, mengesahkan lagi bahawasanya di dalam Madu itu mengandung ubat bagi manusia. فيه شفاء للناس
.
.

---------------------

Ada 3 faktor minum Madu tak jadi apa-apa
---------------------

1. Salah pilih kualiti Madu

Madu atau herba yang terbaik adalah yang diperoleh di kawasan iklim tempat kita dilahirkan. Hal ini ada disebutkan dalam kitab pengubatan Nabi. Allah menurunkan penyakit dan Allah menurunkan bersama penawarnya.

Dalam banyak kertas kajian mendapati Madu Tualang memiliki antioksidan yang lebih tinggi berbanding madu Manuka dan madu tempatan lainnya. (Kishore RK, 2011)

2. Salah pilih Madu palsu

Permintaan Madu asli dipasaran dunia adalah lebih tinggi berbanding penawaran. Hal ini menyebabkan pemain Madu palsu masuk mengisi kekosongan dipasaraya besar dengan menawarkan harga yang jauh lebih murah.


Ciri madu palsu amat sukar dibezakan oleh masyarakat awam. Kami menyarankan supaya membeli madu Tualang ke Team Pemburu Madu, jelas tempat penapisan sarang Madu Tualang nya, dan juga lengkap dengan ujian makmal.

3. Salah cara minum Madu

Madu diakui seluruh dunia sebagai minuman yang bermanfaat ubat bagi tubuh manusia. Sudah tentu memerlukan dos khusus agar memberikan kesan kesembuhan (therapeutic effect).

Berikut saya kongsi cara mengira dos rawatan madu Tualang.

Rumusnya,

1 gram Madu / 1 kg berat badan
3 kali minum

Contoh, berat badan saya 80 kg

Jika berat madu dalam 1 sudu makan adalah 15 gr

Maka, 80 / 15 gr sudu makan

5.3333. Bundarkan kepada 6 sudu makan per hari.

Jadi sukatan rawatan terbaik bagi diri saya adalah 2 sudu besar 3 kali sehari. Setiap 8 jam. Sebelum makan. Dibantu air sejuk.

(Catatan: Jika ada masalah gastritis, perut tak tahan, boleh amalkan selepas makan).
.
InshaAllah, rasakan perbezaannya. ☺️Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping