icon-search
icon-search

10 fakta tentang Madu Tualang yang cuba disembunyikan oleh penjual madu lain

10 fakta tentang Madu Tualang yang cuba disembunyikan oleh penjual madu lain

10 Fakta Kebaikan Madu Lebah Liar Tualang Yang Cuba Disembunyikan Oleh Pemain Industri Madu Dunia
============

1. Madu Tualang mengandung lebih banyak asid fenolik dan flavanoid berbanding madu Manuka New Zealand dan madu tempatan Malaysia lainnya (Kishore, 2011)

2. Kajian membuktikan madu Tualang dapat meningkatkan memori sel otak (Othman Z, 2015),

3. Madu Tualang mempunyai manfaat antibiotik semulajadi (Hern Tze Tan, 2009)

4. Madu Tualang dapat meningkatkan sistem pertahanan tubuh imun (Sarfraz Ahmed, 2017).

5. Menurut kajian, madu Tualang mempunyai kesan antimikrob, anti-radang, anti-oksidan, anti-mutagenik, antitumor, dan anti-diabetis, sebagai tambahan penyembuhan luka. (Sarfarz Ahmed, 2013)

6. Menurut kajian yang diterbitkan oleh Journal of Food Sciences tahun 2011 dalam "Phenolic Acid Composition and Antioxidant Properties of Malaysian Honeys" bahawa di antara sampel madu Malaysia, madu Tualang adalah madu yang paling kaya dengan asid fenolik, dan sebatian flavanoid, yang mempunyai kesan radikal bebas yang kuat (anti-oksidan).

7. Lebah Tualang adalah spesis lebah madu terbaik, liar, dan terbesar dunia yang hanya hidup di kawasan hutan hujan Khatulistiwa. Sehingga ke hari ini ia belum mampu diternak di negara asing mana pun.

8. Lebah Tualang tidak perlu diberi makan air gula "sugar feeding" sebagaimana madu ternak lainnya.

9. Kajian ke atas lebah Tualang mendapati terdapat spesies bakteria baik (probiotik) lactobacilli yang sangat tinggi! Lactobacillus spp (64.15%), diikuti oleh Lactobacillus kunkeei (34.85%). (Aween MM et al. American Journal. 2012)

10. Lebah Tualang mengambil makanan dari sumber nektar bunga Hutan Tertua Dunia yang kaya dengan 40 000 spesies tumbuhan.

Sumber: Jabatan Penyelidikan QuadmedsOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping